Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter # 26.11.2014.
View this email in your browser

Newsletter HADa -

novost u radu društva

Druga redovita sjednica Središnjeg odbora Društva održana je 06. listopada 2014. u Karlovcu. Između ostalog odlućeno je da će se pokrenuti newsletter koji će izlaziti tri puta godišnje. Newsletter će biti poslan svim članovima društva, no također će na stranicama postojati mogućnost da se na listu prijave i svi drugi zainteresirani pojedinci i kolege. Prvi broj newslettera započinjemo s dvije žalosne vijesti o smrti dugogodišnjih članova društva.

In memoriam Zdenko Brusić

Hrvatski arheolog i znanstvenik dr. Zdenko Brusić preminuo je 10.11. 2014.u 76. godini života u Zadru.  Rođen je 1938. godine u Šibeniku, Krajem pedesetih godina upisuje  studijsku grupu Arheologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je na temu prapovijesti (Eneolit i rano brončano doba na sjeverozapadnom Balkanu, 1973.), a doktorirao na temu antike (Import helenističke i rimske reljefne keramike u Liburniju, 1981.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao kustos arheološke zbirke u Ninu (1966.-1969.), arheolog u šibenskom Muzeju (1969.-1982.) te ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru (1982.-1987.), a poslije kao kustos Prapovijesnog odjela navedenog muzeja sve do 1998. kad prelazi na mjesto sveučilišnog profesora na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru, a današnjem Sveučilištu u Zadru (1999. izabran za izvanrednog profesora, 2003. za redovitog profesora) na kojem ostaje sve do mirovine. Zbog svojih je zasluga proglašen Počasnim članom Hrvatskog arheološkog društva 2010. godine.

In memoriam Mirko Bulat

Mirko Bulat rođen je 1931. u Osijeku. Arheologiju je diplomirao na Filozofskom faklultetu u Zagrebu 1955. Od 1956. godine obavlja poslove kustosa i višeg kustosa Arheološkog odjela Muzeja Slavonije Osijek.
Istraživao je ostatke antičke Murse na području današnjeg Osijeka. Kao voditelj i suradnik radio je na iskopavanjima naselja iz brončanoga i željeznog doba, te rimskog logora u Gradcu kod Batinske Skele (1970.,1977.), na ostatcima rimskog Dalja (1966., 1974.,1977.), antičke kanalizacije u Kopačevu (1977.), te kasnoantičke nekropole u Sladojevcima (1966.), naselja iz kasnog brončanog doba u Dalju (1979.).
Osobito se predano bavio proučavanjem razdoblja pretpovijesti, rimskog doba u Osijeku, Slavoniji i Baranji te istraživanjem ostataka limesa na području Slavonije i Baranje. Autor je brojnih znanstvenih radova i članaka u Glasniku slavonskih muzeja, Osječkom zborniku, Glasu Slavonije, Vijestima muzealaca i konzervatora i dr. Sudjelovao je i na brojnim znanstvenim skupovima i simpozijima sa zapaženim izlaganjima o istaživanjima antičkih naselja.
Dobitnik je Nagrade grada Osijeka i nagrade Hrvatskoga muzejskog društva "Pavao Ritter Vitezović", za životno djelo 2005. godine.
Kao priznanje za dugogodišnji rad Muzej Slavonije Osijek je listopada 2007. objavio Zbornik radova Mirka Bulata s više od dvije stotine bibliografskih jedninica.

Izražujemo sućut svim ožalošćenima, obitelji, prijateljima i kolegama.
Dragi kolege jako ćete nam nedostajati!

NAJAVA DOGAĐAJA:

Metarh Međunarodni

znanstveni skup

Odsjek za arheologiju ima čast pozvati Vas na znanstveni skup «Metodologija i arheometrija» koji će se održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 4. – 5. 12. 2014. godine.
Skup Metodologija i arheometrija pokriva dvije tematske cjeline koje su uvijek aktualne s obzirom na prirodu arheološkoga posla gdje se svakodnevno susrećemo s problematikom metodološkog pristupa, dokumentiranja i interpretacije otkopane građe.
Sudjelovanje na skupu se ne naplaćuje, a detaljnije informacije o vremenu održavanja skupa i programu biti će naknadno stavljene na web adresu skupa.
Ovogodišnji skup novčano je potpomognut sredstvima Odsjeka za arheologiju i Hrvatskog arheološkoga društva. Program pogledajte ovdje.

NAJAVA DOGAĐAJA:

Simpozij "Josip Kunkera i

čaglinski kraj tijekom prošlosti"

Povijesno društvo Požega i Katolička gimnazija pozivaju na sudjelovanje na simpoziju pod nazivom Josip Kunkera i čaglinski kraj tijekom prošlosti koji će se održati u petak, 28. studenog 2014. u Požegi. Organizatori: Hrvatsko arheološko društvo, Katolička gimnazija, Zavod za znanstveni i umjetnički rad i Povijesno društvo Požega

ODRŽANO:

Međunarodni znanstveni skup

Sažetak održanog skupa u Karlovcu

NAGRADE DRUŠTVA ZA

2013. GODINU

Na Godišnjoj skupštini održanoj 6.10.2014. odlučeno je, prema pristiglim prijedlozima, da godišnju nagradu 'Josip Brunšmid' za 2013 godinu dobiju:

Kristina Mihovilić za izložbeni projekt 'Histri u Istri' i Kornelija Minichreiter i Zorko Marković za monografiju 'Beketinci Bentež'.
Čestitamo dobitnicima!

Obavijesti HAD-a upute autorima

Molimo suradnike da poštuju sljedeća pravila:

Nove iskaznice

Društvo je izradilo nove iskaznice!
Nove članske iskaznice su poslane članovima koji su podmirili članarinu za tekuću (2014.) godinu.

Zapisinici -

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici "zapisnici Središnjeg odbora" ili "zapisnici godišnjih skupština". (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Poziv na konferenciju

IARPotHP (International association for research on pottery of the Hellenistic period) uputio je prvu obavijest za skup u Lyonu koji će se održati u studenom 2015. godine. Tema je "Svakodnevni život u kozmopolitskom svijetu: keramika i kultura tokom helenističkog razdoblja".

Prijave su do 31. siječnja 2015 na priloženom linku:

Our mailing address is:
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr
arhiv newslettera možete pratiti na stranicama društva

unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*