Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter  #2 9.02.2014. 
View this email in your browser

Newsletter HAD-a

Poštovani članovi!
Reakcije na  prvi broj Newslettera Hrvatskog arheološkoga društva bile su vrlo pozitivne. Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti slati kroz naš newsletter koji će izlaziti tri puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru.
Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.

hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

GODIŠNJA DODJELA NAGRADA

HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG

DRUŠTVA

utorak, 24. veljače 2015. u 13.00 h u prostorijama Matice Hrvatske


Poštovani članovi!
Hrvatsko arheološko društvo tradicionalno, jednom godišnje, dodjeljuje nagrade i diplome istaknutim članovima Društva koji su svojim djelovanjem na području arheologije zadužili struku kroz proteklu godinu. Godišnja nagrada "Josip Brunšmid" uručit će se Kristini Mihovilić te Korneliji Minichreiter i Zorku Markoviću. Kristina Mihovilić, muzejska savjetnica i voditeljica Prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja Istre nagrađuje se zbog izložbenog projekta "Histri u Istri" koji je obuhvaćao trojezičnu izložbu popraćenu znanstvenom monografijom, 3D rekonstrukcijama, videovodičima, katalogom i predstavom. Izložba je bila otvorena muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli od 16. svibnja do 15. listopada 2013. godine. U tom periodu posjetio ju je ukupno 11.051 posjetitelj. Okupila je brojne materijalne dokaze postojanja naroda koji je na prostoru Istre živio prije dvije tisuće godina i koji je Istri dao i ime. "Histri u Istri" bio je jedan od najvećih izložbenih projekata te godine u Republici Hrvatskoj. Nagradu su podijelit će i Kornelija Minichreiter te Zorko Marković koji su nagrađeni za znanstveno djelo "Beketinci Bentež, naselja iz eneolitika, ranoga i kasnoga srednjega vijeka". Riječ je o opsežnom monografskom djelu koje predstavlja znanstvenu prezentaciju rezultata arheoloških iskopavanja obavljenih u Slavoniji na položaju Bentež kod Beketinaca. Prvi dio monografije predstavlja vrijedan doprinos istraživanju eneolitika, dok njezin drugi dio obrađuje srednjovjekovna razdoblja. Svečana dodjela upriličit će se u pod predsjedavanjem dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednice Hrvatskog arheološkog društva. Program će upotpunili zvuci klavira u izvedbi Tamare Jurkić Sviben.

In memoriam Stane Gabrovec

Profesor i izvanredni član SAZU Stane Gabrovec, dr. sc. rođen 18. travnja 1920. u Kamniku, umro je  12. siječnja 2015. 

Iznimnu biografiju cijenjenoga kolege možete naći na stranicama Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Izražujemo sućut svim ožalošćenima, obitelji, prijateljima i kolegama.
 

MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP
 

 

TRADE Transformations of the Adriatic Europe (2th-8th century).


Institut za arheologiju, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Alma Mater Studiorum (Sveučilište u Bologni) organiziraju arheološki kongres pod nazivom TRADE Transformations of the Adriatic Europe (2th–9th century). Organizaciju je omogućilo pokroviteljstvo Hrvatskog arheološkog društva, a Fondazione Flaminia (Ravenna) će svojim sredstvima omogućiti tisak zbornika radova. Razdoblje koje je u središtu interesa kongresa je vrijeme od 2.–9. st.  Teme skupa  su transformacije prostora (gradskih i ruralnih sredina uključujući sakralne objekte i nekropole) vidljive u materijalnoj kulturi, trgovini, gospodarstvu, organizaciji i reorganizaciji prostora, zatim komunikacije i utvrde. 


Skup će se održati slijedeće godine, 11.–13. veljače 2016. u Zadru. Informacije možete zatražiti na adresi:

trade.zadar2015@gmail.com

Detalje o prijavama moći ćete naći na
stranicama društva, na službenim stranicama kongresa i Facebook profilu koji su u nastajanju te u pozivnom pismu koje možete uskoro očekivati.


ODRŽANO:

Zimska škola arheologije  

Po drugi puta održana zimska škola arheologije u PožegiPredavanja, zajedno s prigodnim radionicama, uz predsjednika povijesnog društva Gorana Đurđevića, održali su Dubravka Sokač Štimac (Uvod u arheologiju) na temu geologije govoriti Goran Radonić iz Parka prirode Papuk te mnogi drugi stručnjaci od dr.sc.marije Mihaljević do dr.sc.Jacqueline Balen i prof.dr.sc. Hrvoja Potrebice. Nakon završnog predavanja o prapovijesti Požeške kotline održana je svečanost podjele diploma polaznicima. 

NAJAVA DOGAĐAJA:
 


PRAPOVIJESNI LOVCI, SKUPLJAČI I RATARI NA JADRANU I SUSJEDNIM PODRUČJIMA

Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem
Kaštela, 22 – 24. rujna 2015

PRVA OBAVIJEST

Čast nam je pozvati Vas u ime Organizacijskog i Znanstvenog odbora na sudjelovanje na skupu koji će se održati od 22. do 24. rujna 2015. godine u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću. 

Skup organiziraju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Muzej grada Kaštela. 

Sažetak opsega do 200 riječi na engleskom jeziku potrebno je poslati do 01. ožujka 2015. godine na adresu adriaticstoneage2015@ffzg.hr

Sažetak treba sadržavati imena autora, institucije autora, naslov, do 5 ključnih riječi i naznaku radi li se o usmenom predavanju ili posteru. Za sudjelovanje na skupu ne plaća se kotizacija. Službeni jezik skupa je engleski. Posljednjeg dana skupa planiran je izlet.

Druga obavijest će biti u svibnju 2015. godine i sadržavat će sve bitne datume i druge važne obavijesti vezane uz skup.
Treća obavijest će biti početkom rujna 2015. godine i sadržavati će konačni program.

 
Settlements, Culture and Population Dynamics in Balkan Prehistory

Međunarodna konferencija
Skopje, Republika Makedonija
13-14.03.2015.
 
Organizira:
HAEMUS
Center for scientific research and promotion of culture
 


Program i sve obavijesti možete naći na mrežnim stranicama skupa.
TEMATSKA SESIJA 

Upotreba i značenje termina u praistorijskoj arheologiji: Kada kažem _______, mislim na _____. ",

38. skup Srpskog arheološkog društva (Pirot, 04 - 06. 06. 2015.). 


Organizatori  pozivaju sve zainteresirane kolege da prilože radove u sljedećim oblastima: analitičke metode (tipološke, tehnološke, fizičko-hemijske, kontekstualne i dr. analize), teorijski aspekti (historijski, društveni, interpretativni i idejni) i 

upotrebe termina vezane za probleme prevođenja i preuzimanja iz stranih jezika i drugih disciplina. Svaki drugi prilog koji se tematski uklapa u sesiju je dobrodošao.Sažetke(do 300 riječi) možete poslati najkasnije do 31.03.2015. na: terminologija.arh@gmail.com 
Kotizacija za članove SAD iznosi 1.500 RSD, dok za ostale zainteresirane kolege iznosi 3.500 RSD. Uplatu je moguće izvršiti na skupu.
Više informacija o ostalim sesijama i skupu možete pogledati na:
http://arheologija.rs/language/sr/

PERSONALNE PROMJENE
 

MUZEJ GRADA KAŠTELA

Član Društva Ivan Šuta, diplomirani arheolog, izabran je za novog ravnatelja Muzeja Grada Kaštela, umjesto Ankic