Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #7. 30.11.2015.
View this email in your browser

Newsletter HAD-a

DOBITNICI GODIŠNJIH NAGRADA

Poštovani članovi!
Hrvatsko arheološko društvo tradicionalno, jednom godišnje, dodjeljuje nagrade i diplome istaknutim članovima Društva koji su svojim djelovanjem na području arheologije zadužili struku kroz proteklu godinu. Godišnja nagrada „Josip Brunšmid“ uručit će se prof. dr. sc. Mirjani Sanader s Odjseka za Arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Ani Solter višoj dokumentaristici u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
U proljeće 2014.g. ugledni talijanski izdavač Arnoldo Mondadori Editore S.p.A. objavio je knjigu Mirjane Sanader Dalmazia una provincia Romana sull'Adriatico. Knjiga je izašla u seriji Roma el'impero kao petnaesta u nizu monografija posvećenih rimskim provincijama.
Sintetičko djelo kao što je ova knjiga Mirjane Sanader o rimskoj provinciji Dalmaciji nije jednostavno napisati. Kada se jednom napiše, nije jednostavno pronaći izdavača koji bi objavio materijal za kojeg izvan znanstvenih i stručnih krugova nema mnogo čitalaca. Pogotovo se čini teškim takvu knjigu objaviti kod uglednog izdavača u Njemačkoj. A sasvim nemogućim se čini da ta ista arheološka knjiga zainteresira još jednog uglednog izdavača, ovoga puta u Italiji. No takav slučaj smo napokon dočekali i to u izdanju i prijevodu velikih svjetskih izdavačkih kuća, a iz pera autorice koja na ovaj način domete hrvatske arheologije, do sada gotovo potpuno ignorirane, prenosi svjetskoj znanstvenoj javnosti.
Ana Solter iz Arheološkog muzeja u Zagrebu voditeljica je projekta #DoveTales - Vučedolska golubica putuje s vama kojim je Vučedolska golubica krenula je na put oko svijeta. U sklopu projekta ‘ svatko tko posjeti zagrebački Arheološki muzej može podići svoju kopiju Vučedolske golubice, a potom je njegov zadatak da je fotografira na nekoj zanimljivoj lokaciji koju posjeti te sliku objavi na službenoj Facebook i Twiter stranici projekta.


Umjesto originalne golubice, svijetom su letjele kopije Vučedolske golubice uz pomoć 3D printera isprintane u raznim bojama. Golubica do sada već posjetila gotovo cijelu Hrvatsku, dobar dio Evrope, a bila je i na drugim kontinentima u Aziji i Americi. Sudjelovala je na znanstvenim skupovima, posjećivala izložbe, dječje radionice, pa čak i bila na privatnim druženjima i proslavama.
Naizgled jednostavan projekt zapravo je vrlo dobro osmišljena popularizacija hrvatske kulturne baštine i arheologije kao struke. Ova je akcija je nastala uz trogodišnji projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu financiranog od Ministarstva kulture pod nazivom "3D skeniranje izabranih predmeta A kategorije fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu te kamenih spomenika izloženih u Lapidariju Muzeja".

ZNANSTVENI SKUP

Znanstveni skup

3rd scientific conference Methodology and Archaeometry


2.- 4. prosinca 2015.

University of Zagreb

Faculty of Humanities and Social Sciences


Konačni program skupa i knjiga sažetaka se nalazi na stranicama skupa.

OBAVIJESTI

Poštovani članovi, ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke.
Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Izdanja Hrvatskog arheološkog društva


Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva Rezultati arheoloških istraživanja na prostoru Šibensko-kninske županije primaju se do 1. travnja 2016.

Obavijesti HAD-a upute autorima

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Zapisinici, izvještaj o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici "zapisnici Središnjeg odbora" ili "zapisnici godišnjih skupština". (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.
Our mailing address is:
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr
arhiv newslettera možete pratiti na stranicama društva
http://www.hrvatskoarheoloskodrustvo.hr/

unsubscribe from this list update subscription preferences

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*