Program skupa u Solinu

Donosimo program skupa u Solinu. Program možete preuzeti OVDJE.

Preliminarni program skupa u Solinu

Donosimo preliminarni program skupa u Solinu. Program možete preuzeti OVDJE.

Znanstveni skup u Solinu - informacije i prijava

Donosimo informacije vezane uz znanstveno skup u Solinu.

U sklopu proslave dvjestote godišnjice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i dvjestote godišnjice od početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni, Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu organiziraju godišnji znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva u Solinu. Tema skupa je Salona i njen teritorij u antici i u srednjem vijeku. Skup će se održati od 11. do 15.10. 2021.
Na skupu će biti rasvijetljena uloga glavnoga grada provincije Dalmacije, kao glavnog administrativnog, trgovačkog i političkog središta, koji je povezivao civilizacije nastale na obalama Sredozemnog mora i one u unutrašnjosti Europe. Utjecaji su išli u oba pravca pa se tako očekuju i rasprave kojima se dokazuju utjecaji civilizacija sa sjevernih dijelova kontinenta na život u Saloni i srednjoj Dalmaciji. Salona je, kao nekadašnji, glavni grad rimske provincije Dalmacije, najveći antički arheološki lokalitet, ali je, ujedno i jedan od najvažnijih srednjovjekovnih lokaliteta u Republici Hrvatskoj. Uz istočne bedeme grada pronađeni su ostatci vladarskih benediktinskih samostana, mauzoleja hrvatskih vladara i krunidbene bazilike kralja Zvonimira. Stoga će dio skupa biti posvećen i ovom važnom razdoblju za nacionalnu povijest.
Predavanja i smještaj skupa održati će se u Solinu, u hotelu Palace.
U sklopu skupa predviđeno je održavanje Svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, dodjela svečanih nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2019. godinu, postavljanje izložbi u Splitu i Solinu te izleti na Klis s posjetom tvrđavi, starokršćanskom lokalitetu Klapavice, zatim lokalitetu Rižinice, Gospinom otoku, te posjet park šumi Marjan i sakralnim obektima koji se nalaze na njemu.

Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi 200 kn. Predavači su, ukoliko redovito plaćaju članarinu Društvu, oslobođeni plaćanja kotizacije, dok za predavače koji nisu članovi Društva ona iznosi 200 kn. Kotizaciju je moguće platiti na žiro račun Društva (podaci na web stranicama Društva).

Veselimo se Vašem dolasku i do skorog viđenja u Saloni!

Prijavnicu možete pregledati i preuzeti OVDJE.

Najava znanstvenog skupa

U sklopu proslave dvjestote godišnjice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i dvjestote godišnjice od početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni, Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu organiziraju godišnji znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva u Solinu. Tema skupa je Salona i njen teritorij u antici i u srenjem vijeku. Skup će se održati od 11. do 15.10. 2021.

Salona je, kao nekadašnji, glavni grad rimske provincije Dalmacije, najveći antički arheološki lokalitet, ali je, ujedno i jedan od najvažnijih srednovjekovnih lokaliteta u  Republici Hrvatskoj. Uz istočne bedeme grada pronađeni su ostatci vladarskih benediktinskih samostana, mauzoleja hrvatskih vladara i krunidbene bazilike kralja Zvonimira. Stoga će dio skupa biti posvećen i ovom važanom razdoblju za nacionalnu povijest.
Skup će u potpunosti biti održan u Solinu, u hotelima koji imaju uvjete za smještaj svih sudionika i konferencijsku dvoranu. U sklopu skupa predviđeno je održavanje Svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, postavljanje triju izložbi u Splitu i Solinu te izleti na Klis s posjetom tvrđavi, starokršćanskom lokalitetu Klapavice, zatim lokalitetu Rižinice, Gospinom otoku, te posjet park šumi Marjan i sakralnim obektima koji se nalaze na njemu.

Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju primaju se do 1.6.2021. na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr)
Stoga pozivamo kolege da svojim prilozima doprinesu uspješnosti ovog kongresa.

Podaci o smještaju i ostale informacije biti će uskoro dostupne!

povratak na vrh >>